Vad är headless?

“Du kan göra vad som helst, men inte allting.”– David Allen

Jag är ganska säker på att Allen menade i livet men samma gäller faktiskt för it-system och deras liv. Den som försöker sig på att göra ett system som kan göra allt (och tro mig det är en hel del som har försökt) får antingen sluta på grund av att systemet blir för instabilt, dyrt eller aldrig blir klart. Det är väldigt lätt att falla i den fällan och ofta när vi är ute hos kunder så låter det såhär: "Men ni kan väl bara utveckla det där" och ja det stämmer vi kan utveckla det mesta men när "Men ni kan väl bara utveckla det där" blir x10, x20 eller ännu mer så börjar resan mot systemet som ska kunna allting. Det är då det är viktigt att säga nej. Nej betyder aldrig nej vi kan inte lösa problemet men -nej vi borde inte lösa det på det första bästa sätt vi kommer på. 

Här kommer headless in! 

Headless är svaret på ett eller två decennier av "monolithic" (Ursäkta engelskan kom inte på en bra översättning) byggda lösningar. Alltså lösningar där allt byggts i en klump, Vill du lösa ett problem? Lös det i din klump, vill du expandera till en ny marknad? bygg in det i din klump, vill du börja sälja nya produkter, lägg till det i din klump osv. Som ni förstår så blir resultatet:

 • Instabila system
  • Långsamma
  • Buggiga
  • Osäkra
  • Och framför allt, ej användarvänliga för kunder och/eller personal
 • Dyra
 • Rätt som det är kostar det 100 000kr och det tar 1 månad att lägga till en ny rudimentär funktionalitet

Så vad gör headless så bra?

 Headless är vad man brukar kalla modulärt byggda lösningar. Där istället för att bygga en klump med allt som snabbt blir ohanterligt dela upp sin miljö i specifikt dedikerade delar, där den ena delen inte är direkt beroende av den andra. Denna typ av lösningar är väldigt mycket mer skalbara, effektiva och möjligheterna till lösningar näst intill oändlig då de är skapade för att vara fullt flexibla. 

 

Vi jobbar med Headless CMS och Headless e-commerce, är du intresserad av att veta mer? maila mig!

 

Vill du läsa mer om headless kolla in denna länken hos vår partner storm som förklarar lite mer om headless e-commerce.

Vill du veta mer om Unified commerce kolla in denna länken.

Adán Hultgren 
E-handel, PIM, digital strategi 
adan.hultgren@sigma.se 
+46 730 449515

 

2018-09-19

Kundupplevelse CMX
Unified Commerce
UX
Web
E-handel
CMS

Vill du veta mer? Kontakta oss.


Adan Hultgren
E-handel, PIM, digital strategi
adan.hultgren@sigma.se
+46 730 449515


Magnus Engström
PIM, e-handel, UCaaS
magnus.engstrom@sigma.se
+46 733 20 73 06